Sele eller halsbånd?

Jeg får ofte stillet spørgsmålet: Hvilken sele skal jeg vælge?

Sjovt nok er det sjældent (læs aldrig) at nogen spørger mig hvilket halsbånd de skal vælge. For det er jo bare et halsbånd. Men det er det IKKE. Der er stor forskel på halsbånd, og det kan give store skader på din hund, hvis du vælger det forkerte eller overhovedet bruger det.

Hvorfor, spørger du sikkert?

Hvis det faktum, at du potentielt tilfører hunden ubehag og smerter ved brug af halsbånd, ikke er nok til at overbevise dig, så læs videre.

Det er nu alment kendt at hunde med smerter kan få adfærdsproblemer. Men hvad kan der ske, når man bruger et halsbånd forkert?

For det første bliver der lagt rigtig meget pres på din hunds hals og nakke. Let’s face it. Det er sjældent ens hund går pænt lige ved siden af dig, når i går jeres daglige ture. (Og hvis den gør, vil jeg gerne vide, hvordan i har lært den det:) Og selv om i ikke trækker eller rykker i snoren, kan hunden sagtens selv finde på at gøre det, når den møder en anden hund, eller den dramatisk kaster sig ud efter en løber, cyklist eller et blad, som min ofte kan finde på. (Suk)

Selv om det gør ondt på hunden, lader den ikke være med at trække eller lave udfald. Den kender ikke konsekvensen af sine handlinger og lader ikke smerte stoppe den. Så det er derfor du som hundeejer skal passe på den. (Det gælder i øvrigt i mange andre henseender.)

Et halsbånd ligger for det første et pres på hundens hals. Bare ét hårdt træk fra hunden eller dig, kan gøre stor skade. Ud over blå mærker kan den indre anatomi tage skade. Musklerne kan blive ømme og spændte og det kan give overbelastningsskader i resten af hundens krop. Foran på halsen ligger skjoldbruskkirtlen der styrer stofskiftet. Hvis halsbåndet presser på den, kan der opstå inflammation og hvis hundens immunsystem bliver ved med at bekæmpe den inflammation kan kirtlen til sidst tage permanent skade. Og det kan i sidste ende betyde at hunden får problemer med stofskiftet. Også spiserøret og luftøret kan tage skade i nogen tilfælde. Desuden kan et halsbånd nedsætte blodforsyningen og lymfevæsken til hovedet, hvilket kan give problemer med ører og øjne. F.eks. kan trykket i hundens øjne stige, og forværre evt. øjenproblemer der allerede er tilstede, og ørerne kan begynde at klø eller blive betændte.

På det sted halsbåndet sidder og i mange tilfælde strammer, løber der også en del nervebaner, der kan komme i klemme. Den kan betyde at hunden begynder at slikke på sine forben og poter, fordi de får føleforstyrrelser. Og det kan følge til fejldiagnosen allergi, og rigtig mange bekymringer for hundeejeren for ikke at tale om alle de penge der forgæves bliver brugt.

Halsbaand

En kiropraktisk undersøgelse foretaget af hundepsykolog Anders Hallgren i 1992 viser at 91% af hunde som får ryk i halsbåndet, har nakkeskader. Jo smallere halsbåndet er jo værre er det . Det kan godt være at hundens nakke virker solid, men faktum er, at den ligner vores egen ret meget. Et forkert ryk i snoren kan føre til piskesmæld, lige som nakkehvirvlerne kan tage skade. Prøv selv at tage et tyndt halsbånd på, og få en til at trække i snoren, hvis du tør. Hvis du absolut ønsker at bruge halsbånd på gåturene, så vælg et der er så bredt som muligt. Det fordeler presset mod hundens hals og nakke over et større område.

Brug ALDRIG kæde- eller kvælerhalsbånd.

Som i sikkert kan læse, mere eller mindre mellem linjerne, har jeg en hund der trækker rigtig meget. Derfor bruger jeg aldrig halsbånd til andet end at bære hundetegnet i. Jeg bruger altid sele, og har flere forskellige at vælge imellem. Er en sele så altid det rigtige? Selv om en sele også kan give skader oer det meget mindre sandsynligt da en korrekt sele, fordeler presset over en meget større del af hundens krop. Og jeg mener, set ud fra hundens anatomi, at det er en bedre løsning.

Så kommer spørgsmålet så. Hvilken sele er så rigtig til min hund? Jeg kan ikke anbefale et specielt mærke sele til en specifik race. For det afhænger helt af, hvordan hunden er bygget. Og der er jo ligeså stor forskel på de forskellige racer, som der er på menneskers bygning. Et godt råd er at en sele skal sidde tæt til uden at genere og hunden skal kunne bevæge sig frit.

Den eneste rigtige løsning er selvfølgelig at lære hunden at gå ordentlig, og endda lære den at gå uden snor. (Det skal selvfølgelig kun gøres, hvor det er tilladt)

Min anbefaling er sele frem for halsbånd. Jeg hjælper selvfølgelig gerne med at se om din sele på hunden sidder godt, når du alligevel er forbi klinikken.

 

Logowebtag

 

 

Share This:

Har min hund smerter?

Mistænker du at din hund har smerter?

Vidste du at 1 ud af 5 hunde, der er over 7 år gamle,  har en eller anden form for gigt?

Og at mange yngre hunde også kan være ramt af smerter eller lide af andre gener, der kan føre til gigt senere i livet?

Billedresultat for free pictures of sad dog

Smerter kan opstå af mange ting, og gigt er bare én af dem. Overbelastningsskader opstået af forkert eller for meget brug kan også føre til smerter. Og ligesom mennesker kan hunde forstrække en muskel eller en sene, eller få en fiberspringning. Desuden kan skader som f.eks. et slag eller et fald også give smerter hos hunden, og give langvarige gener, hvis det ikke behandles.

Og jo før der bliver gjort noget ved hundens smerter, jo hurtigere kan smerterne reduceres.

Hvad er tegnene på at din hund har smerter?

Udover de åbenlyse tegn, så som at hunden halter, eller har problemer med at rejse sig, kan der også være mindre tydelige tegn på at hunden har ondt.

Det kan f.eks være at den ikke har lyst til at lege eller ligefrem bliver aggressiv overfor andre hunde. Det kan også være at hunden trækker sig, eller knurrer af dig, når du rører den et bestemt sted. Eller måske har hunden mistet lysten til at gå tur, eller den vil ikke længere hoppe op i bilen eller på sin yndlingsplads i sofaen fordi den har ondt. Mindre synlige indikationer på at hunden har ondt, kan være at den ikke spiser så meget, er lidt mere urolig, eller slikker sig på bestemte steder.

En hund der har ondt, vil prøve at kompensere for det, ved at bruge kroppen anderledes, og på den måde kan det føre til overbelastningsskader og spændte muskler, på andre steder af kroppen.

I vinterhalvåret kan kulden gøre det endnu værre for den gigtramte hund, og hvis den i forvejen har andre skavanker, f.eks. hvis den er overvægtig, medvirker det til at smerterne forværres.

Hvordan kan DYRdeLUX hjælpe?

En grundig gennemgang af din hund kan give mig en god idé, om der er problemer og hvor de evt. sidder.

Jeg kigger f.eks. på hvordan hundens gangmønster er.  Er der forskel i længden af skridt, eller kommer benene lige meget ind under kroppen som ud over?

Jeg mærker efter om der er kulde- eller varmeforskel nogen steder på hundens krop, og så tjekker jeg bevægeligheden i alle de store led samt ryggen. Og til sidst mærker jeg musklerne igennem. Er der f.eks lige meget muskelmasse i begge sider, og er der nogen steder hvor hunden er ekstra spændt i musklerne?

Billedresultat for free pictures canine anatomy

Herefter kan jeg, med massage og kranio sakral terapi gøre en hel masse for din hund.

Kranio sakral terapi kan øge kroppens evne til at hele sig selv. Derudover kan man afbalancere led og rette skævheder i kroppen, samtidig med at det er meget afstressende for hunden.

Massage giver også afslapning og velvære, hvilket har en positiv indvirkning på hundens nervesystem. Den største fordel ved massage er dog at man løser spændinger i muskulaturen og på den måde mindsker smerter og ubehag hos hunden. Massage gør også at musklerne bliver mere elastiske og hunden derfor bedre kan bruge sin krop. Både blod- og iltcirkulationen vil blive forbedret det vil påvirke stive led positivt.

Desuden kan jeg give gode tips og råd om, hvordan du kan gøre det bedre for din hund i hverdagen.

Og selv om hunden ikke viser tegn på at den har smerter, er det altid en god idé at få den tjekket igennem 1-2 gange årligt, så man på den måde kan forbygge evt. problemer inden de går hen og bliver kroniske.

Se mere på www.dyrdelux.dk eller på facebook.com/dyrdelux

 

 

Gem

Share This:

Hundemassage – er det noget pjat?

 

Når jeg fortæller folk at jeg er hundemassør i min fritid, kigger mange folk mærkeligt på mig. Man kan ligefrem se i deres øjne, at de tænker: ”En hund har da ikke brug for massage”.

Nogen er heldigvis nysgerrige og spørger ind til det, mens andre heldigvis er begejstrede for det.

Og for at vende tilbage til spørgsmålet om det er noget pjat, eller ej, så er svaret selvfølgelig et stort rungende – NEJ.

De fleste af os har selv oplevet at få massage og har mærket virkningen af det.

En hund ligner på rigtig mange områder den måde vi mennesker er bygget op på. Der er knogler, led, sener og muskler der kan give problemer og smerter, på samme måde som det kan give os mennesker smerter.

Men hvor vi mennesker kan sige av, og brokke os, hvis vi har ondt, er hundene ikke i stand til at kommunikere hvis de har smerter. Det er ofte først når hunden halter eller piber, man besøger dyrlægen eller en massør.

”Nå, men det er der ikke noget unormalt i. Sådan har hunden altid bevæget sig”

En af de ting jeg oftest hører i klinikken, når jeg spørger ind til den måde hunden bevæger sig på er: ”Nå, men det er der ikke noget unormalt i. Sådan har hunden altid bevæget sig.” Men det viser sig desværre i mange tilfælde, at det IKKE er et normalt bevægelsesmønster for hunden, netop fordi der et  problem, og det måske har været der længe.  Det kan være svært at observere uhensigtsmæssige bevægelser hos sin hund, når man ser på den hver dag og det måske gradvist bliver værre og værre, og man ikke ved hvad man skal kigge efter.

“Jamen, hunden er jo glad og vil gerne ud at gå lange ture og lege”

En anden ting jeg ofte høre hundeejeren fortælle er: ”Jamen, hunden er jo glad og vil gerne ud at gå lange ture og lege” Ja, selvfølgelig vil den det. Mange hunde viser ikke smerte, og glemmer også at de har ondt når bølgerne går højt og adrenalinen pumper i kroppen. Det er bare sådan de bare er skabt. Så det er dit ansvar som ejer at passe på hunden, og sørge for at den ikke overanstrenger sig, og at den er sund og rask.

Så udover at massage kan være med til at udbedre skader, spændinger, lindre ved gigtsmerter o.s.v. har det også en meget stor forebyggende effekt. Hvis musklerne er vedligeholdt med jævnlig massage, vil det forebygge skader og smerter hos din hund, give hurtigere restitution efter en eventuel skade og desuden øge effektiviteten.

Ydermere kan hundemassage være med til at reducere angst, stress og nervøsitet, da hunden bliver mere afslappet i hverdagen.

Så mit råd er at få hunden tjekket grundigt igennem, uanset om du har mistanke om at der er problemer eller ej. Og selv om hunden er sund og rask, kan man jo sagtens forkæle den med en dog omgang massage.

Share This:

Kranio-sakral terapi

I foråret kaster jeg mig ud i en ny uddannelse, nemlig Kranio-sakral terapi(KST) til dyr.

Så hvis alt går vel, kan jeg også tilbyde denne behandlingsform sommeren 2016.

 

Share This: