Sele eller halsbånd?

Jeg får ofte stillet spørgsmålet: Hvilken sele skal jeg vælge?

Sjovt nok er det sjældent (læs aldrig) at nogen spørger mig hvilket halsbånd de skal vælge. For det er jo bare et halsbånd. Men det er det IKKE. Der er stor forskel på halsbånd, og det kan give store skader på din hund, hvis du vælger det forkerte eller overhovedet bruger det.

Hvorfor, spørger du sikkert?

Hvis det faktum, at du potentielt tilfører hunden ubehag og smerter ved brug af halsbånd, ikke er nok til at overbevise dig, så læs videre.

Det er nu alment kendt at hunde med smerter kan få adfærdsproblemer. Men hvad kan der ske, når man bruger et halsbånd forkert?

For det første bliver der lagt rigtig meget pres på din hunds hals og nakke. Let’s face it. Det er sjældent ens hund går pænt lige ved siden af dig, når i går jeres daglige ture. (Og hvis den gør, vil jeg gerne vide, hvordan i har lært den det:) Og selv om i ikke trækker eller rykker i snoren, kan hunden sagtens selv finde på at gøre det, når den møder en anden hund, eller den dramatisk kaster sig ud efter en løber, cyklist eller et blad, som min ofte kan finde på. (Suk)

Selv om det gør ondt på hunden, lader den ikke være med at trække eller lave udfald. Den kender ikke konsekvensen af sine handlinger og lader ikke smerte stoppe den. Så det er derfor du som hundeejer skal passe på den. (Det gælder i øvrigt i mange andre henseender.)

Et halsbånd ligger for det første et pres på hundens hals. Bare ét hårdt træk fra hunden eller dig, kan gøre stor skade. Ud over blå mærker kan den indre anatomi tage skade. Musklerne kan blive ømme og spændte og det kan give overbelastningsskader i resten af hundens krop. Foran på halsen ligger skjoldbruskkirtlen der styrer stofskiftet. Hvis halsbåndet presser på den, kan der opstå inflammation og hvis hundens immunsystem bliver ved med at bekæmpe den inflammation kan kirtlen til sidst tage permanent skade. Og det kan i sidste ende betyde at hunden får problemer med stofskiftet. Også spiserøret og luftøret kan tage skade i nogen tilfælde. Desuden kan et halsbånd nedsætte blodforsyningen og lymfevæsken til hovedet, hvilket kan give problemer med ører og øjne. F.eks. kan trykket i hundens øjne stige, og forværre evt. øjenproblemer der allerede er tilstede, og ørerne kan begynde at klø eller blive betændte.

På det sted halsbåndet sidder og i mange tilfælde strammer, løber der også en del nervebaner, der kan komme i klemme. Den kan betyde at hunden begynder at slikke på sine forben og poter, fordi de får føleforstyrrelser. Og det kan følge til fejldiagnosen allergi, og rigtig mange bekymringer for hundeejeren for ikke at tale om alle de penge der forgæves bliver brugt.

Halsbaand

En kiropraktisk undersøgelse foretaget af hundepsykolog Anders Hallgren i 1992 viser at 91% af hunde som får ryk i halsbåndet, har nakkeskader. Jo smallere halsbåndet er jo værre er det . Det kan godt være at hundens nakke virker solid, men faktum er, at den ligner vores egen ret meget. Et forkert ryk i snoren kan føre til piskesmæld, lige som nakkehvirvlerne kan tage skade. Prøv selv at tage et tyndt halsbånd på, og få en til at trække i snoren, hvis du tør. Hvis du absolut ønsker at bruge halsbånd på gåturene, så vælg et der er så bredt som muligt. Det fordeler presset mod hundens hals og nakke over et større område.

Brug ALDRIG kæde- eller kvælerhalsbånd.

Som i sikkert kan læse, mere eller mindre mellem linjerne, har jeg en hund der trækker rigtig meget. Derfor bruger jeg aldrig halsbånd til andet end at bære hundetegnet i. Jeg bruger altid sele, og har flere forskellige at vælge imellem. Er en sele så altid det rigtige? Selv om en sele også kan give skader oer det meget mindre sandsynligt da en korrekt sele, fordeler presset over en meget større del af hundens krop. Og jeg mener, set ud fra hundens anatomi, at det er en bedre løsning.

Så kommer spørgsmålet så. Hvilken sele er så rigtig til min hund? Jeg kan ikke anbefale et specielt mærke sele til en specifik race. For det afhænger helt af, hvordan hunden er bygget. Og der er jo ligeså stor forskel på de forskellige racer, som der er på menneskers bygning. Et godt råd er at en sele skal sidde tæt til uden at genere og hunden skal kunne bevæge sig frit.

Den eneste rigtige løsning er selvfølgelig at lære hunden at gå ordentlig, og endda lære den at gå uden snor. (Det skal selvfølgelig kun gøres, hvor det er tilladt)

Min anbefaling er sele frem for halsbånd. Jeg hjælper selvfølgelig gerne med at se om din sele på hunden sidder godt, når du alligevel er forbi klinikken.

 

Logowebtag

 

 

Share This: